«Ελλεβόρου δείται»

«Ελλεβόρου δείται»

(τον χρειάζεται τον ελλέβορο…)Helleborus cyclophyllus

Αυτές τις μέρες όποιον και να πάρω τηλέφωνο κάτι έχει. Άλλος πυρετό, άλλος διάρροια, άλλος κοιλιακά, άλλος κάνει εμετό από τα νεύρα του που δεν έχει μετρό, φαντάσου τι έχει να γίνει από σήμερα που δεν θα έχει ούτε τραμ, ούτε λεωφορεία…πανδημική σχιζοφρένεια ή καλύτερα ελλεβορισμό όπως θα έλεγε και ο Ιπποκράτης. Ο Ιπποκράτης , ο οικογενειακός μας γιατρός από την Κω που ανέφερε τον ελλέβορο ως φάρμακο κατά πολλών ασθενειών, ιδιαίτερα δε κατά της μανίας, της κατάθλιψης, της τρέλλας….

«Επήλθες ημίν ως μέμνησον, ω Ιππόκρατες, ελλέβορον δώσων». (Ιπποκράτης, Επιστολαί, Επιστολή 18,35, 12)

Πήγα στο φούρνο για ψωμί και είδα το φούρναρη να τρέχει με ένα ποτήρι νερό να προλάβει μια γυναίκα που επρόκειτο να καταρρεύσει .Τι τρέχει ρώτησα. Λιποθυμία από τις αναθυμιάσεις των μουστοκούλουρων; Όχι όχι φώναξε εκείνη με οργή και ύφος πληγωμένης ύαινας. Τη βοηθήσαμε να καθίσει σε μια καρέκλα, της κάναμε αέρα και προσπαθούσαμε τρία άτομα να την ηρεμήσουμε. Τότε με μια κίνηση αστραπιαία πριν προλάβουμε να αντιδράσουμε έβγαλε το κινητό  από τη τζάντα της και ξεστομίζοντας με δυνατή φωνή αει στο διάολο κι εσύ…το πέταξε με δύναμη πάνω στο πάτωμα κι αυτό έγινε θρύψαλα  στα γυαλιστερά πλακάκια του φούρνου…τι κρίμα ένα ολοκαίνουργιο LG με μεγάλη οθόνη αφής διαλύθηκε μονομιάς…

Ελλεβόρου δείται …σε δόση ηρεμιστικού, σκέφτηκα και προσπάθησα με τρόπο να εκμαιεύσω γιατί όλο αυτό το σκηνικό. Κάτι με τον νυν που έγινε ξαφνικά πρώην…σιγοψιθύρισε ο φούρναρης, κακά μαντάτα στο κινητό….

Πήρα το ψωμί κι έφυγα..έξω στο πεζοδρόμιο ένας συνταξιούχος παππούς έβριζε τους πάντες δυνατά για τη κατάντια του. Ορίστε έλεγε σε έναν άλλον…αυτά μου μείνανε και του έδειχνε κάτι ψιλά που είχε στα χέρια του. Μας τα έκοψαν όλα…κατάλαβες τους αχρείους τι μας έκαναν ….μέχρι το τέλος του μήνα μόνο ψωμί και γάλα θα τρώμε με τη γυναίκα μου. Οργισμένος κουνούσε το μπαστούνι του απειλητικά προς την εξουσία…

Ελλεβόρου δείται ….σε δόση διουρητικού για να κατεβεί η πίεση σκέφτηκα, μην έχουμε τίποτα χειρότερο και είδα το παππού να φεύγει…φορούσε ένα παλιό κουστούμι σχεδόν τριμμένο…κοίταξα γύρω μου, πουθενά κουστούμι. Κανείς δεν κυκλοφορούσε με κοστούμι. Μόνον στις βιτρίνες του ΖΑΡΑ υπάρχουν κοστούμια και στη βουλή σχολίασα με τον εαυτό μου…..

Λίγο πιο κάτω ήταν το περίπτερο. Έπρεπε να πάρω μια εφημερίδα. Την ήθελα να τυλίξω κάτι γυαλικά που θα τα μετέφερα στην αποθήκη του σπιτιού.Διάλεξα μία με αρκετά φύλλα και χαμηλή τιμή. Βαριά βαριά με ένα ευρώ, σαν αυτή που είχα ξαναπάρει πριν από πολύ καιρό σε μια προηγούμενη μεταφορά γυαλικών. Πλήρωσα και φεύγοντας μια δυνατή φωνή σαν απεγνωσμένη κραυγή με γύρισε πίσω «την απόδειξή σας κύριε» μου ειπε με αυστηρό ύφος η περιπτερού, σαν να ζούσα μια μεγάλη απειλή «που πάτε χωρίς απόδειξη;» …κοίταξα γύρω μου. Δεν διαπίστωσα να απειλούμαι από τίποτα. Έπειτα κοίταξα τον ουρανό, ένα μαύρο σύννεφο ερχόταν απειλητικά και σκοτείνιαζε το τοπίο…ερχόταν μπόρα. Πήρα την απόδειξη και την ευχαρίστησα….

Ελλεβόρου δείται …μου ήρθε αυθόρμητα στο στόμα..δεν μπορούσα να προσδιορίσω τη δόση γιατί δεν ήξερα αν και στον ύπνο της το βράδυ έβλεπε να τη κυνηγάει το ΣΔΟΕ….Λες να αρχίζουμε να αποκτάμε φορολογική συνείδηση; αναρωτήθηκα…μπα όχι. Γύρω από το περίπτερο πάνω στο πεζοδρόμιο υπήρχαν πάμπολες αποδείξεις πεταμένες ….εγώ την έβαλα στη τσέπη μου γιατί δεν μου αρέσει να πετάω σκουπίδια στο δρόμο κι έφυγα γρήγορα για το φαρμακείο.

Εκεί πριν πιάσει η καταιγίδα γινόταν χαμός. Ο φαρμακοποιός μάταια προσπαθούσε να καλμάρει τα νεύρα ενός πελάτη που σιχτίριζε το ταμείο του, το γιατρό του και τα γενόσημα…

Ελλεβόρου δείται…φώναξα στον φαρμακοποιό…Δεν κατάλαβε κανείς τίποτα ευτυχώς. Θα περάσω το απόγευμα…ένα ντεπονάκι ήθελα να πάρω αλλά μέχρι το απόγευμα μπορεί να χρειαστώ και τίποτα άλλο.

Μεγάλες και αραιές σταγόνες βροχής άρχισαν να πέφτουν από το γκρίζο ουρανό. Βάδιζα γρήγορα για το σπίτι. Στην είσοδο της πολυκατοικίας συνάντησα τη διπλανή γειτόνισσα. Από μακρυά, από μακρυά μου φώναξε…είμαι χάλια μη σε κολλήσω…και έφυγε γρήγορα τυλιγμένη σφιχτά μες το κασκόλ της. Μπήκε στο αμάξι της και εξαφανίστηκε. Δεν είχε τίποτα, το αντίθετο φοβόταν μήπως εγώ της μεταδόσω κάποια ασθένεια…έτσι μια ζωή, κατά φαντασίαν ασθενής, η γειτόνισσά μου..

Ελλεβόρου δείται …σε αυξημένη δόση για να ξεχάσει τα πάντα…να πάψει να φοβάτε τις μεταδιδόμενες ασθένειες, να μπορεί να μιλάει στους ανθρώπους από κοντά.

Ανέβηκα στο διαμέρισμα και άκουσα γνωστές ομιλίες μέσα στο σπίτι μου. Περίεργο. Άνοιξα και είδα τη τηλεόραση ξεχασμένη να αντανακλά την εικόνα της στους κενούς τοιχους. Μιλάγανε στη βουλή οι πολιτικοί μας. Χαρούμενοι, χαμογελαστοί, με έντονο ρητορικό ύφος ένας ένας με τη σειρά. Δεν τους έφτανε ποτέ ο χρόνος αγόρευσης και ο πρόεδρος τους την έλεγε κάθε τόσο..τελειώνετε….

Ελλεβορίζειν ….ψιθύρισα …ομαδικά….έχουν πάρει όση δόση χρειάζεται όπως τότε που οι ρήτορες μάσαγαν μικρές δόσεις από τα φυλλαράκια του ελλέβορου για να μιλάνε ώρες ατέλειωτες μπροστά στο πλήθος….σε ένα πλήθος που….ελλεβόρου δείται.

Μη στενοχωριέστε. Ο ελλέβορος φύεται «εν ορεινοίς τόποις»…..κι από βουνά δόξα τω Θεώ η πατρίδα μας έχει πάρα πολλά. Θα τον βρούμε εύκολα καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα σε όλη την επικράτεια και υπάρχει άφθονο στη φύση ώστε να φτάνει για όλους μας. Μετά το χειμώνα βλέπουμε…..

Για μένα; Θα πάω το απόγευμα στο φαρμακοποιό. Αυτός είναι από ένα χωριό της ορεινής Φωκίδας…πιστεύω να έχει ελλέβορο…..

Πάντως εάν σας απασχολεί κάτι στην υγεία σας …στο γιατρό σας…Μακριά από τον ελλέβορο…είναι δηλητήριο…..

Advertisements

5 thoughts on “«Ελλεβόρου δείται»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s